بسیاری از مراجعین ما در جلسات معاینه در مورد دلیل پوسیدگی های دندانی خود جملاتی از این قبیل را بیان می کنند:
جنس دندان هایم بد است.
دندان هایم آهکی هستند و می ریزند .
بهداشتم عالی است اما دندان هایم دائم می پوسد.
امروز در این مطلب قصد داریم به توضیح و شناسایی علت پوسیدگی های دندانی بپردازیم.
چهار فاکتور اصلی که در کنار هم منجر به پوسیدگی دندان شما می شوند:
قند:
وجود قند روی سطح دندان شما عامل اولیه ی پوسیدن دندان است. البته که منظور ما از قند صرفا قند خوراکی نیست. غالبا مواد غذایی از هرنوعی که باشند از نان گرفته تا میوه جات در داخل خود دارای قند هستند و این قند هم منبع تغذیه ی باکتری ها و ایجاد پوسیدگی دندانی است.پس از مدتی این قند تبدیل به پلاک دندانی می شود که عامل ایجاد پوسیدگی است و اهمیت مسواک و نخ دندان در اینجا آشکار می شود چرا که به حذف پلاک از روی دندان کمک می کنند.
میکروب ها:
عامل دیگر که به طور فعال پوسیدگی ایجاد می کند میکروب ها هستند مانند باکتری استافیلو کوک. این باکتری ها در حالت عادی در محیط دهان حضور دارند و جزیی از فلور نرمال دهان ما هستند. ما قادر به حذف دائمی این باکتری ها نیستیم اما می توانیم از طریق رعایت بهداشت دهان خود منبع تغذیه ی این باکتری ها را از بین ببریم.
میزبان:
میزبان یا در حقیقت دندان شما در حالت عادی بافتی سالم دارد و تنها نیاز به مزاقبت شما دارد تا توسط باکتری ها تخریب نشود . البته که در موارد کمی دندان بعضی افراد به هنگام تشکیل کلسیم کافی دریافت نکرده است و اصطلاحا دچار هایپوکلسیفیکیشن است. و یا انواع دیگری از نقص های مینا و عاج دندان به صورت مادرزادی وجود دارد که باعث افزایش ریسک پوسیده شدن دندان می شود مثل هایپوپلازی مینا .این افراد باید به محض رویش دندان های خود اقدام به روش های پیشگیرانه از پوسیدگی مانند فیشور سیلنت بکنند چرا که درصورت رعایت نکردن بهداشت دهان دندان پوسیدگی با سرعت خیلی بیشتری برای آنها اتفاق می افتد .
زمان:
فاکتور چهارم زمان است . یعنی درحقیقت به زبان ساده اگر اجازه ی قرار دهی قند و باکتری را در کنار هم به مدت طولانی ندهیم و به موقع به پاکسازی دندان ها بپردازیم پوسیدگی دندان ها اتفاق نمی افتد.از نظر زمانی بهتر است تا حداکثر نیم ساعت بعد از خوردن آخرین غذا مسواک بزنید چرا که بعد از آن اسیدیته ی دهان بسیار زیاد می شود و پوسیدگی زایی افزایش می یابد.
در نهایت باید گفت که با رعایت کامل بهداشت با وجود هر گونه مشکلی مانند باکتریهای زیاد پوسیدگی زای دهانی و یا دندان های مستعد پوسیدگی احتمال این که دندان های شما دچار پوسیدگی شود بسیار کاهش می یابد.
هم چنین در تکمیل مطالب امروز پیشنهاد می کنیم مطلب اختصاصی ما درمورد آموزش مسواک زدن را مطالعه بفرمایید.