زمانی که دندانهای شما پوسیده میشود معمولا دندانپزشک پر کردن را توصیه میکند. پر کردن دندان یعنی پاکیزه نمودن نقاط پوسیده دندان از بافتهای آلوده و عفونی توسط تجهیزات دندانپزشکی و پر کردن فضاهای خالی توسط متریالهای جدید و مناسب با موادی همچون آمالگام، پرسلن و… . پس از پر کردن دندانها ممکن است یک سری ناراحتیها و حساسیتهایی برای بیمار ایجاد شود که کاملا طبیعی بوده و پس از مدتی از بین میرود. زمانی که دندان دچار پوسیدگی و حساسیت میشود در برابر عوامل بیرونی واکنش نشان داده بدین معنی که دچار حساسیت شده است.
از جمله عواملی که موجب حساسیت دندان پس از پر کردن میشوند عبارتند از خوردن غذاهای شیرین، غذاهای سرد و گرم مانند قهوه و بستنی، نوشیدنیهای اسیدی مثل آبمیوهها و هنگامی که هوا با دندان تماس پیدا میکند مانند نفس کشیدن با دهان.
حال این سوال پیش میآید که دلیل این حساسیت های دندانی چیست؟
این حساسیت ها اغلب به دنبال تحریک و التهاب عصب دندان به وجود میآید. در درمان پر کردن، عصبهای دندان توسط ابزار دندانپزشکی تحریک شده و در نتیجه دندان دچار حساسیت میشود. زمانی که عصبها کمکم بهبود مییابند این حساسیتها کمتر شده و با گذشت چند هفته دندان پرشده هیچ تفاوتی با دندانهای طبیعی نخواهد داشت. پس از پر کردن، دندان پر شده باید هم سطح با دندانهای دیگر باشد در غیر این صورت به دندان پر شده فشار وارد میشود و باعث ناراحتی و حساسیت برای بیمار خواهد شد.
گاهی اوقات بیمار دچار التهاب مغز دندان خواهد شد که اصطلاحا به آن پالپیت دندان میگوییم. علت این عارضه هجوم باکتریها به پالپ دندان بوده و علائم آن درد زیاد است. پالپیتها به دو دسته برگشت پذیر و برگشت ناپذیر تقسیم میشوند. در نوع برگشت پذیر دندان در اثر تماس با محرکهایی همچون غذاهای سرد و گرم و یا شیرین تحریک شده و درد میگیرد و پس از قطع این محرکها دندان به حالت عادی خود برمیگردد، اما در نوع برگشت ناپذیر با قطع این محرکها درد همچنان ادامه مییابد و حتی ممکن است دندان خود به خود دچار درد شود. علت این بیماری میتواند پوسیدگی بیش از حد و یا اینکه دندان چندین بار پر شده باشد.
برای درمان این حساسیتها پس از پر کردن باید بهداشت دهان و دندان خود را کامل رعایت کنیم. همچنین باید از مسواکهایی که مخصوص حساسیت دندان است استفاده کرد و از خوردن غذاهایی که باعث تشدید حساسیت میشوند پرهیز کنیم. اگر درد بسیار شدید بود میتوان طبق نظر دندانپزشک از مسکنهایی همچون استامینوفن و یا ایبوپروفن استفاده کرد.