جرمگیری در حقیقت یعنی پاک کردن تاج و ریشه ی دندان از جرم ها و رنگدانه های سطحی (stain ها )به وسیله ی قلم های مخصوص جرم گیری و یا دستگاه اولتراسونیک .
قبل از توضیح درمورد پروسه ی جرمگیری به این می پردازیم که جرم چیست؟
به مرور و با غذا خوردن لایه ای از باکتری ها و گلیکوپروتئین ها روی دندان تشکیل می شود که باید با رعایت بهداشت منظم و مسواک زدن درست حذف شود. اگر این اتفاق رخ ندهد و پلاک موجود در دور دندان به مرور زمان معدنی و آهکی شود جرم ایجاد می شود˛لایه ای سخت و سنگی دور تاج و یا ریشه ی دندان ها که دیگر با مسواک زدن از بین نمی رود و نیاز به مداخله و درمان توسط دندانپزشک دارد.
آیا جرم گیری به دندان آسیب می رساند؟
جرم گیری در صورتی که اصولی و درست انجام شود هیچ گونه آسیبی به دندان نمی رساند. فقط ممکن است دندان چند روز بعد از جرم گیری به سرما حساس شود که کاملا موقتی است و رفع می شود.
در بعضی بیماران این باور غلط وجود دارد که جرم گیری ممکن است منجر به برداشته شدن نسج دندان شود و تصور می کنند بعد از جرم گیری دندان هایشان از هم فاصله گرفته و یا تراش خورده. حقیقتی که باید بدانید این است که دستگاه های جرمگیری به هیچ وجه قابلیت تراش دندان را ندارند و تنها می توانند جرم را حذف کنند.
لازم به ذکر است که جرم گیری در صورتی که غیر اصولی انجام شود ممکن است منجر به ایجاد ترک های سطحی روی مینای دندان شود و همچنین اگر به صورت کامل انجام نشود(دندان کاملا از جرم پاکسازی نشود)دندان را تبدیل به بستری می کند برای تجمع جرم و پلاک بیشتر. این مسئله اهمیت داشتن مهارت و علم کافی دندانپزشک را مشخص می کند .
آیا در صورتی که جرم گیری انجام نشود عوارضی برای دندان در پی خواهد داشت؟
باقی ماندن پلاک روی دندان و عدم رسیدگی به این وضعیت منجر به التهاب لثه و در ادامه ی آن بیماری لثه و بقیه ی بافت های احاطه کننده ی دندان می شود.لثه ی ملتهب دیگر رنگ صورتی نخواهد داشت و قرمز و خون چکان می شود و در صورت عدم حذف پلا ک و جرم به تدریج این التهاب بقیه ی بافت های احاطه کننده ی دندان را هم دربر می گیرد و منجر به تحلیل لثه و استخوان دور دندان و درنهایت لق شدن دندان ها می شود.
واژه ی برساژ که معمولا آن را همراه با جرم گیری می شنویم به چه معناست؟
بعد از انجام یک جرم گیری کامل و حذف همه ی جرم ها از روی دندان به وسیله ی یک خمیر پاکسازی کننده به نام خمیر پروفیلاکسی و یک برس مخصوص سطح دندان ها کاملا تمیز می شود به نحوی که دیگر هیچ پلاکی روی دندان ها باقی نماند.
هرچند وقت باید جرم گیری کرد؟
برای این درمان بازه ی زمانی مشخصی وجود ندارد . با یکبار جرم گیری و رعایت بهداشت مناسب بعد از آن تا مدت ها نیاز به جرم گیری مجدد نخواهد بود .مراجعه ی مجدد بیمار برای جرم گیری به میزان رعایت بهداشت و استعداد تجمع پلاک به علت ویژگی های خاص بزاق بعضی افراد و وجود بیماری های لثه به علت هایی غیر از پلاک وابسته است.